0

3 dilek hakkını markaları için kullanan ajans

17 Şub 2024

alaaddin mediacat şubat sayısında

Sihir dolu 20 yılımızı Mediacat'in Şubat sayısında konuştuk

Fotoğraftakiler (Soldan Sağa):

Birol Özcanlı – Yönetici Ortak & Ajans Başkanı, İmer Kamadan Şen – Genel Müdür Yardımcısı / Strateji & İş Geliştirme, Aslı Önal – Genel Müdür Yardımcısı / Müşteri İlişkileri, Hande Çeviköz Doğru – Ajans Başkan Yardımcısı / Yönetici Kreatif Direktör

Alaaddin’in hikâyesi tam 20 yıl önce başlıyor. Nasıl başladı yolculuk? Bu yolculukta nasıl bir misyon üstlendiniz?

Birol Özcanlı: 20 yıl önce İsmail Bölükbaşı ve Murat Doğu ile ajansı kurarken, ismimizi Alaaddin koyduğumuzda “Sihir markanın kendisindedir” dedik ve müşterilerin ihtiyaçlarını anlama ve onlara özgün çözümler sunma üzerine kurulu bir misyonla ilerledik.

O günden bugüne müthiş markalarla, harika insanlarla birlikte sihir dolu bir 20 yıl geçirdik. Geriye dönüp baktığımızda, bize cesaret ve ilham veren 200’den fazla markayla çalışmanın ve yolu Alaaddin’den geçen 400’den fazla mesai arkadaşımızla binlerce yaratıcı iş yapmanın gururunu yaşıyoruz.

Kurucu ortakların network ve bağımsız ajanslarda edindiği uzun yıllar süren deneyimler sonrası 2004'te başladığımız bu serüvende, markalarımızın iş ve iletişim sonuçlarını her zaman ön planda tuttuk. Sektördeki değişimlere hızla uyum sağlayarak, insanları ve temas noktalarını etkileyen trendleri öngörerek markalarımıza proaktif ve çok boyutlu hizmetler sunmayı başardık.

Geçtiğimiz ay ise, bir yılı geride bırakırken 20. yılımıza da merhaba dedik ve Babylon Bomonti’de 850 Alaaddin dostunun katıldığı “Level 20 Unlocked Party” ile ikinci 20 yılımızın kapılarını araladık. Yeni 20 yıl için planlarımızı gerçekleştirmeye başladık bile.

 

İş birliği yaptığınız markalar için stratejilerinizi belirlerken neleri göz önünde bulunduruyorsunuz? Bu süreçte markalarla aranızda nasıl bir iletişim süreci var? 

İmer Kamadan Şen: İş yapış şeklimiz, her zaman müşteri odaklı ve yaratıcılığa dayalı. Ancak tasarladığımız yaratıcı işlerin anlamlı ve etkili olmasını da çok önemsiyoruz. Bu nedenle yaratıcı sürecin bir adım öncesi ve sonrası da strateji ve iş sonuçlarına etkili mecra uyumlu uygulamalar olarak iş yapış şeklimiz içerisinde doğrudan yer alıyor. Markalarla kurduğumuz iş birlikleriyle, onlara sadece reklam hizmeti değil, aynı zamanda stratejik ortaklık sunuyoruz. Bu stratejiyi doğru kurgulayacak her tür datanın planlanması, varsa yorumlanıp stratejiyi beslemesi verdiğimiz hizmetin içerisinde yer alıyor. 

Markaların genel stratejileriyle uyumlu, etkili ve özgün reklam kampanyaları yaratıyoruz. Bu süreçte, yaratıcı takımlarımızı büyük düşünmeye ve başarı için gerekli ortamı oluşturmaya teşvik ediyoruz. Markaların iş sonuçlarını iyileştirmelerine, iş ve iletişim sonuçları anlamında fark yaratmalarına yardımcı olarak, onlara değer katmayı hedefliyoruz. Bu yaklaşım, markanın uzun vadeli hedeflerine uygun stratejik yönlerin geliştirilmesini de içeriyor.

 

Teknolojinin gelişimi ve dijitalleşmenin tetiklediği hızlı bir dönüşüm içindeyiz bugün. Bu dönüşümde Alaaddin nasıl bir konum alıyor? 

Aslı Önal: Reklam sektörü dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve veri odaklı pazarlama gibi alanlarda sürekli bir evrim içinde. Biz Alaaddin olarak, bu değişimleri yakından takip ediyor ve sektördeki yeniliklere önceden hazırlıklı olmak için proaktif adımlar atıyoruz. Bu sadece teknolojik gelişmelere ayak uydurmak anlamına gelmiyor; aynı zamanda sürdürülebilir ve veriye dayalı yaklaşımlarımızı sürekli güncelliyoruz.

Pazarlama dünyasında yaratıcılıkla teknolojinin arasındaki gereksiz çatışmaları aşarak, her ikisinin de birbirinin dostu olduğunu ve ortaklaşa kullanıldığında nasıl büyük bir etki yaratabileceğini biliyoruz. Teknoloji, insan yaratıcılığını ölçeklendirir ve genişletir. Tıpkı baskı makinesinden sosyal medyaya kadar teknolojinin, yaratıcı fikirleri yayma şeklimizi nasıl değiştirdiği gibi. Yaratıcılığın hala en etkili yol olduğuna inanıyoruz, ancak bu yaratıcılığı daha da güçlendirmek için veri ve yapay zeka teknolojilerini kullanıyoruz.

Geride bırakılmış koskoca 20 yıl... Bu süreçte nasıl zorluklar yaşadınız, bu zorlukların üstesinden nasıl geldiniz? Bugün için çıkardığınız dersler neler oldu? 

Birol Özcanlı: Alaaddin'in başarıları, zorlukları aşma yeteneğimizden doğdu diyebilirim. En büyük zorluklarımız, sektördeki hızlı değişimler ve rekabet ortamıydı. Bu zorluklar, bizi daha yenilikçi ve esnek olmaya itti.

Ayrıca geçirdiğimiz 20 yıl, aynı zamanda dünyanın ve ülkemizin de büyük değişim ve dönüşümler yaşadığı bir 20 yıla denk geldi. Zorlukları da başarıları da bu dönüşümlerin etkisinden ayrı saymamız mümkün olmaz. Yaşanan teknolojik devrim, işimizi daha doğru ve hızlı yapmamız ve çözüm ortaklarımıza daha derinlikli bir hizmet sunmamızı sağladı. Bununla beraber dünya ve ülke çapında yaşanan ekonomik krizlerin her zaman ilk etkilediği sektörlerin başında reklam ve pazarlama sektörleri geldiği için; bu zamanlar bizi kriz yönetimi konusunda geliştirdi.

Belki de bu gelişimin etkisiyle tüm sektörleri olumsuz etkileyen pandemiden, ajansımızı hem müşteri portföyü hem de yetenek havuzu yönünden zenginleştirerek çıkartmayı başardık. “Evde Kal Türkiye” dönemi sonrasında markalar da büyük bir değişime gitti. Bu dönemde biz de eş zamanlı davet edildiğimiz 9 konkura girme gibi yoğun bir süreçten geçtik.

Bu süreç, ajansımıza büyük bir dinamizm getirdi ve gerçekçi olmak gerekirse, uzaktan çalışma sırasında bir nebze zayıflayan ekip bağlarımızı kuvvetlendirme fırsatı sundu. Bu konkur süreçlerinden 8'ini başarıyla tamamladık ve bu başarılar, bizi bugün 40 farklı markaya, birçoğuna holistik hizmetler sunan bir ajans noktasına taşıdı. Bu gelişmeler hem ajansımızın kapasitesini hem de sektördeki etkimizi artırdı. Her bir konkur, ekip olarak bir araya gelmemize, farklı fikirleri paylaşmamıza ve birlikte yeni çözümler üretmemize olanak tanıdı. Bu deneyimler, yaratıcılığımızı güçlendirdi ve markalarla olan ilişkilerimizi daha da derinleştirdi. Bu süreçte kazandığımız deneyimler ve başarılar, geleceğe dönük stratejilerimizde önemli bir rol oynayacak ve ajans olarak sürekli gelişimimizi destekleyecek.

Aynı dönemde organizasyonel yapımızda da bir değişikliğe gittik. Kurucu ortaklar olarak en büyük arzumuz Alaaddin’i sürdürülebilir bir yapıya kavuşturarak, kişilerden bağımsız olarak uzun yıllar yaşayabilmesini sağlamak. Bu yapının ilk adımlarını atarak, ajansımızın Yönetici Kreatif Direktörü Hande Çeviköz Doğru’yu Ajans Başkan Yardımcısı olarak konumlandırdık. Genel Müdürü Yardımcılarımızdan İmer Kamadan Şen strateji ve iş geliştirme,  Aslı Önal ise müşteri ilişkilerinden sorumlu olarak yönetim kadrosunu güçlü bir şekilde destekliyor.

 

Gelecek hedefleriyle bitirelim. Kısa ve uzun vadeli gelecekte nerelerde göreceğiz Alaaddin’i? 

Hande Çeviköz Doğru: Geleceğe hazırlık sürecimizde, sürekli değişen ve karmaşıklaşan toplumsal manzarada yolumuzu bulmak için stratejik ve yaratıcı düşünceyi ön planda tutuyoruz. Sabah haberlerinde sürekli karşılaştığımız başlıklar arasında perma-krizler ve yaklaşan felaket senaryoları yer alıyor. Bu durum, insanların yüzlerinde gülümseme yaratacak, eğlenceli reklamlara olan ihtiyacı daha da artıyor.

Ancak global arenada da iş dünyası liderleri artık tüketici etkileşimlerinde mizahı kullanmaktan çekiniyorlar. Bu durum, hedef kitlelerimizin ses tonumuzda ve yaratıcılığımızda mizah görmek istedikleri gerçeğiyle çelişiyor. Toplumsal manzara eskisinden daha karmaşık olsa da bu, mizahı tamamen terk etmemiz gerektiği anlamına gelmediğine inanıyoruz. Alaaddin olarak, gelecekte markalarımıza değer katarken eğlencenin ve mizahın gücünü hiç unutmamayı hedefliyoruz. İnsanların hayatlarına dokunan, onları gülümseten ve markalarımızla güçlü bir bağ kurmalarını sağlayan reklamlar yaratmaya devam edeceğiz.

Özetle Alaaddin olarak geleceğe hazırlanırken, teknolojik gelişmeleri, sürdürülebilirlik ilkelerini ve yaratıcı yeteneklerin geliştirilmesini önceliklendirirken eğlenmeyi hiç unutmayacağız ve önümüzdeki 5-10 yıl içinde, daha da yenilikçi, esnek ve etkili bir ajans olacağız.